• Print
close

Downloaden of kopen

Downloaden of kopen: een lastige keuze?

Het downloaden van games, films en series via internet is tegenwoordig relatief gemakkelijk. Je vraagt je wellicht af waarom je dan nog content zou kopen als alles ook gratis te downloaden is. Als je bovendien geen content van anderen plaatst, dan is het risico op een boete ook erg klein. Toch zijn er een aantal redenen waarom je wel gewoon je media zou kunnen kopen.

Wordt er nog veel gedownload?

Sinds de opkomst van torrentprogramma’s zoals BitTorrent en sites zoals The Pirate Bay werd het delen en downloaden van films, series en muziek erg gemakkelijk. Nu de laatste jaren de internetverbindingen steeds sneller worden, verschuift de trend van downloaden naar het zogenaamde streamen. Via diverse sites is het mogelijk om films en series direct te bekijken (streamen). Het downloaden van content via sites zoals The Pirate Bay blijft echter nog steeds populair, hoewel het wel steeds lastiger wordt om torrents te vinden. De verwachting is dan ook dat men steeds meer content zal gaan streamen en minder downloaden.

Games, films en series downloaden of kopen?

Bijna elke film, serie of game is online te vinden en te downloaden. De ene keer kost het wat meer moeite dan de andere keer, maar meestal kun je al snel naar de content van jouw keuze kijken of luisteren. Wel is het zo dat een nieuwe bioscoopfilm vaak alleen nog maar in zeer slechte kwaliteit of helemaal niet te downloaden is. Kopen is dan de beste optie. En kopen heeft nog heel wat andere voordelen:

• Je loopt geen risico op virusssen of malware
• De kwaliteit van de content is vaak beter
• Je hebt een mooie hoes met achtergrondinformatie
• Je steunt de makers financieel
• Je hoeft niet te zoeken

Kwaliteit vaak beter bij kopen

Het downloaden van een volledige film op de hoogste kwaliteit (Blu-ray) betekent een grote download tot wel tientallen gigabytes. Zelfs de snelste internetverbinding heeft hier wel een tijdje voor nodig. Even snel een film downloaden op de hoogste kwaliteit is dus nog niet mogelijk. Bovendien vereist het afspelen van dergelijke bestanden een snelle processor. Wil je een film snel kunnen kijken, dan zul je genoegen moeten nemen met bestanden van mindere kwaliteit. Deze zijn kleiner en vragen minder van je systeem. De kwaliteit en kijkervaring bij het kopen van films is over het algemeen beter. Daarnaast zijn films een gewild verzamelobject.

Boete op illegaal downloaden

Sinds 2014 is het downloaden van games, films, series, muziek en andere media in Nederland verboden. Desondanks wordt dit verbod niet actief gehandhaafd. Aanbieders van illegale content worden wel aangepakt. In Nederland richt Stichting Brein zich op de grote uploaders (de mensen die muziek, films en series online plaatsen). Zij lopen risico op boetes die kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Ook worden de downloadsites internationaal aangepakt. Populaire sites verdwijnen en verschijnen daarom vaak snel.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page