• Print
close

Film op tv of online

Film kijken op televisie of online?

De mogelijkheden om online film te kijken nemen snel toe. Denk bijvoorbeeld eens aan diensten als Netflix. De trend verschuift mede daardoor steeds meer naar films streamen. Maar of dit ook ten koste gaat van films kijken die op televisie worden uitgezonden, is de vraag. Per dag kijken we gemiddeld drie uur naar media. Daar valt ook televisie, online films en video (zoals YouTube) en video on demand (bijvoorbeeld tv-uitzendingen terug- of vooruitkijken) onder. Een groot gedeelte van die tijd gaat altijd nog naar het kijken van televisie.

Online film kijken steeds populairder

Hoe hoger de leeftijd, des te kleiner het aandeel online film kijken is. Van alle tijd die mensen naar media kijken, wordt nog steeds gemiddeld driekwart aan televisie kijken besteed. Bij jongere generaties is dat anders. Zij kijken juist wel meer films via internet. Ook zij besteden echter altijd nog de helft van hun ‘mediatijd’ aan het kijken van televisie. Hoewel het aandeel online film kijken dus toeneemt, is het zeker nog niet de populairste optie. Televisie blijft een zeer belangrijk medium.

Waar en hoe online films kijken?

Er zijn veel verschillende partijen die het mogelijk maken om al dan niet betaald online films te kijken. De meest bekende is wellicht Netflix, met een enorme database films en series die onbeperkt bekeken mogen worden. Ook Videoland biedt een grote hoeveelheid films die je online kunt kijken. Pathé Thuis geeft je de mogelijkheid om thuis zelfs de laatste bioscoopfilms te streamen. Dat zijn echter slechts drie opties. Online televisie, films en video kijken is eigenlijk onder te verdelen in drie categorieën:

• Streamen (via onder andere Netflix of Videoland)
• Uitgestelde televisie en vooruit kijken (via bijvoorbeeld Uitzending Gemist of RTL XL)
• Online films kijken (via diensten als YouTube en Vimeo)

Online films op televisie kijken

De scheidslijn tussen online film kijken en op televisie kijken wordt steeds kleiner. Tegenwoordig hoef je een film niet meer op je laptop of computer te kijken, maar is het mogelijk om bijvoorbeeld via je smartphone een online film op je televisie weer te geven. Smart tv’s kunnen met het internet verbonden worden en tonen het online filmaanbod. Het verschil met een film die via een televisiezender wordt uitgezonden of via een online aanbieder op je televisie verschijnt, wordt zo steeds kleiner.

Verdwijnt televisie op termijn helemaal?

Soms wordt beweerd dat het traditionele films op televisie kijken op termijn zal verdwijnen. Of dat zo is blijft echter wel de vraag. Mensen vinden het namelijk ook gewoon prettig om niet altijd zelf te hoeven kiezen wat ze willen kijken en laten zich graag verrassen door het wisselende aanbod van films op televisie. De televisie vervult daarmee de behoefte om vermaakt te worden. Zappen en kijken of er nog een leuke film op televisie komt, is voor veel mensen een ontspannende bezigheid. Je hoeft zelf niet op zoek te gaan naar een leuke film.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page